Stealthing (het stiekem afdoen van het condoom tijdens de seks) is geen verkrachting volgens twee uitspraken van rechtbank Rotterdam op 14 maart 2023.
Volgens de wet gaat het er bij verkrachting om dat iemand wordt gedwongen tot het ondergaan van handelingen door het seksueel binnendringen van het lichaam. Het seksueel binnendringen zonder condoom – terwijl over het hebben van seks wel overeenstemming bestond – valt hier niet onder. Om stealthing wel onder verkrachting te laten vallen, zou de rechtbank meer moeten lezen in art. 242 Sr dan er daadwerkelijk staat. Dan zou er dus meer strafbaar zijn dan vooraf strafbaar is gesteld. De verdachte zou dan mogelijk worden veroordeeld voor een handeling die (nog) niet verboden was op het ogenblik waarop die plaatsvond. En dat gaat de rechtbank te ver.
Rechtbank Rotterdam heeft wel geoordeeld dat als je iemand dwingt seks te hebben zonder een condoom te gebruiken, dat strafbare dwang kan opleveren als bedoeld in art. 284 Sr. Met dwang wordt dan ook bedoeld het onverhoeds afdoen van het condoom waarbij het slachtoffer zich niet kon verzetten tegen penetratie zonder condoom. Rechtbank Rotterdam acht stealthing onacceptabel en veroordeelt de verdachte tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden.
Word jij gehoord of vervolgd voor een feit waarvan jij dacht dat het niet strafbaar was of is? Ook dan is het belangrijk contact op te nemen met een advocaat voor jouw verdediging.
Bel voor een vrijblijvend gesprek met Romy Hartman via telefoonnummer 020-330 27 38.